Raportul de țară al României pentru procesul de Dialog al UE cu Tinerii
Zilele trecute a fost lansat Raportul de țară al României pentru cel de-al VII-lea ciclu al procesului de Dialog al UE cu TINErii. Rețeaua de ambasadori a Forumului Tinerilor din România a obținut rezultate remarcabile pentru țara noastră, întrucât peste 65% din totalul numărului de tineri consultați fizic în cadrul sesiunilor este aportul adus de federația noastră.
Dialogul UE cu TINErii reprezintă instrumentul folosit la nivelul Uniunii Europene pentru luarea în considerare a opiniei tinerilor la momentul realizării politicilor de tineret. Pentru a reuși acest lucru, Dialogul Structurat aduce împreună la discuții tinerii și persoanele aflate în poziții decizionale cheie.
La nivel naţional, Dialogul UE cu tinerii este implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), alcătuit din Ministerul Tineretului și Sportului și reprezentanţi relevanți ai următoarelor organizaţii neguvernamentale de tineret:
- Forumul Tinerilor din România (FTR)
- Uniunea Studenților din România (USR)
- Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
- Federația YMCA România.
- Consiliul Tineretului din România (CTR)
- Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)
- Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS)
Procesul Dialogului UE cu tinerii, implementat de Grupul Naţional de Lucru (GNL), s-a axat cu precădere pe două metode: consultări directe și chestionare care au fost aplicate în concordanță cu propunerile Comitetului Coordonator European (European Steering Committee).
În ceea ce privește consultările fizice, au fost organizate 50 de evenimente, la care au participat 1942 tineri, după cum urmează:
- Forumul Tinerilor din România: 27 de consultări, 1273 de tineri participanți (65,55%)
- Consiliul Tineretului din România: 13 consultări, 456 de tineri participanți (23,48%)
- YMCA România: 8 consultări, 191 de tineri participanți (9,83%)
- ANOSR: 2 consultări, 22 de participanți (1,13%)
Organizația de tineret – Blocul Național Sindical (OT-BNS), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Uniunea Studenților din România (USR) și Ministerul Tineretului și Sportului nu au organizat evenimente de consultare directă.
În ceea ce privește colectarea prin intermediul chestionarului online, a opiniilor tinerilor, în ordinea numărului indicărilor de către tineri ca sursă de informare a respondenților cu privire la chestionar sunt:
- 631 chestionare colectate de FITT(Fundația Județeană pentru Tineret Timiș);
- 518 chestionare colectate de ANOSR(Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România);
- 417 chestionare colectate de CTR(Consiliul Tineretului din România);
- 391 chestionare colectate de USR(Uniunea Studenților din România);
- 381 chestionare colectate de FTR(Forumul Tinerilor din România);
- 118 chestionare colectate de YMCARomânia (Young Men’s Christian Association);
- 73 chestionare colectate de MTS(Ministerul Tineretului și Sportului);
- 18 chestionare colectate de OT-BNS(Organizația de Tineret a Blocului Național Sindical).
Tema stabilită în cadrul trio-ului România – Finlanda – Croația (ianuarie 2019 – iunie 2020) este „Crearea de oportunități pentru tineret” și cuprinde următoarele priorități:
- Locuri de muncă de calitate pentru toți;
- Activități de calitate pentru toți tinerii;
- Oportunități pentru tinerii din mediul rural.
Raportul de țară publicat de Ministerul Tineretului și Sportului, privind nevoile identificate de tineri, poate fi consultat AICI:
”Sunt foarte bucuros de rezultatele pe care le-au obținut ambasadorii noștri, mulți dintre ei luând parte pentru prima data la o astfel de inițiativă, iar pentru mine înseamnă foarte mult. Sunt încrezător și am speranța că împreună cu toți colegii noștri o să începem demersurile pentru a rezolva nevoile tinerilor, dar și pentru a susține multe dintre soluțiile identificate în cadrul evenimentelor.
Cu toate acestea, am fost dezamăgit să văd că Ministerul Tineretului și Sportului nu aduce recunoașterea și recunoștința de care ar trebui să se bucure tinerii care au organizat aceste evenimente. În speță, tot ce am solicitat a fost ca munca și contribuția fiecărui membru al GNL în cadrul acestui întreg proces de dialog să fie menționată. Nu este o chestie de mândrie, nu vrem să fim lăudați, nu vrem medalii și statui, dar vrem ca munca ambasadorilor noștri să fie recunoscută și apreciată. A fost o muncă voluntară, iar în cele mai multe situații am fost nevoiți să venim cu bani de acasă pentru a cumpăra markere, pixuri sau foi de flipchart. Toate acestea pentru a face auzită vocea tinerilor din țara noastră.
Le mulțumesc tuturor ambasadorilor noștri care s-au implicat atât în procesul de colectare a opiniilor, cât și în cel al redactării efective a raportului de țară și am convingerea că împreună o să reușim să facem ce ne propunem dintotdeauna, să construim viitorul!”, Alin GRIGORE, Președintele Forumului Tinerilor din România
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
Telefon: 0767 97 97 83
E-mail: alin.grigore@forumul-tinerilor.ro