Activitatea de tineret, tratată cu superficialitate de Ministerul Tineretului și Sportului
Forumul Tinerilor din România și Uniunea Studenților din România solicită public creșterea bugetului alocat pentru segmentul de tineret.
În urma proiectului publicat de Ministerul de Finanțe, bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului pentru 2019 prevede o creştere cu 95% faţă de 2018, ajungând astfel de la 336 milioane lei (2018), la 658 milioane lei.
Implementarea acţiunilor planificate cu bugetul din 2019, spun reprezentanții ministerului, va conduce la dezvoltarea sectorului tineretului şi la extinderea activităţilor de tineret din România. Astfel, suma alocată programelor centrelor de tineret, programelor de susținere a acțiunilor de tineret, dezvoltării și diversificării ofertelor de servicii și programe pentru tineri, care este inclusă în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei naţionale în domeniul politicii de tineret, trebuie să crească.
Uniunea Studenților din România alături de Forumul Tinerilor solicită public o reevaluare a propunerilor bugetare ale:
- Dezvoltării și diversificării ofertei de servicii și programe pentru tineri, în special studenți (Execuție preliminară 2018: 9150 lei -> Propuneri 2019: 4400 lei)
- Programelor de susținere a acțiunilor de tineret (Execuție preliminară 2018: 7570 lei -> Propuneri 2019: 4891 lei)
- Programului privind centrele de tineret (Execuție preliminară 2018: 800.000 lei -> la Propuneri 2019: 500.000 lei)
Impactul macroeconomic al acestor activităţi poate fi evaluat în acord cu impactul dezvoltării activităţilor de tineret în România. Conform unor studii de cercetare realizate la nivel european şi international privind cheltuielile publice în domeniul tineretului*, investiţia în activităţi de tineret are impact macroeconomic pozitiv pe termen mediu şi lung. Se estima în 2017 faptul că în termen de 10 ani o unitate monetară investită în activităţi de tineret generează o economie la bugetul de stat şi la bugetele locale de 2,2 unităţi monetare. Acest fapt nu face decât să întărească importanța alocării unui buget mai mare către programele de susținere a acțiunilor de tineret și programele centrelor de tineret.
”La prima vedere este foarte ușor să te entuziasmezi și să tresari de bucurie văzând creșterea bugetară de la Ministerul Tineretului și Sportului, dar stând doar pentru câteva minute și analizând, e foarte simplu să îți dai seama că această mărire a bugetului este doar una de imagine, iar creșterea este preponderentă la sport. În urma abrogării de la 1 ianuarie 2019 a legii potrivit căreia MTS nu-și mai poate completa bugetul cu accize din tutun, alcool sau jocuri de noroc, cineva sau cumva trebuia să umple golul lăsat în buget.
Îngrijorările cresc cu atât mai mult, cu cât observăm cum se înjumătățesc sumele propuse pentru susținerea proiectelor de tineret, taberele studențești sau pentru susținerea centrelor de tineret.
La nivel declarativ, toată lumea este de acord cu faptul că ”tinerii reprezintă viitorul acestei țări”, dar noi așteptăm să mai vedem și fapte. De vorbe suntem sătui. Bugetul alocat segmentului de tineret trebuie fără doar și poate să crească.”, Alin GRIGORE, Președintele Forumului Tinerilor din România.
”Aceste veşti sunt efectiv şocante pe fondul unei creşteri cu 95% a bugetului MTS. Cu toții ne aşteptam la o creştere în ceea ce priveşte bugetul alocat pentru acțiunile de tineret, unde intră şi Programul Național de Tabere Studențeşti. Este inadmisibil ca acest buget să sufere o scădere, în condițiile în care reprezentanții USR militează de ani de zile pentru creşterea plafoanelor de masă şi cazare. Acestea sunt de 40, respectiv 60 ron, stabilite în 2009. Solicităm MTS să reflecteze asupra proiectului de buget şi să-şi asume cu mai multă responsabilitate portofoliul de tineret întrucât studenții au nevoie de un context prielnic pentru a-şi atinge potențialul!”, George UZUN, Președintele Uniunii Studenților din România.
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
Telefon: 0767 97 97 83
E-mail: alin.grigore@forumul-tinerilor.ro