Comunicat de presă – Candidații la președinție prea ocupați cu DNA pentru a răspunde tinerilor
Comunicat de presă
București, 31 octombrie 2014
Candidații la președinție prea ocupați cu DNA pentru a răspunde tinerilor
Forumul Tinerilor din România, prin intermediul campaniei civice de informare, conștientizare și stimulare a prezenței tinerilor la vot „Decide pentru TINEri !” publică înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale rezultatele chestionarului online „Cât de informați sunt tinerii cu privire la atribuțiile Președintelui României și ce așteptări au de la acesta?”. Totodată, Forumul își manifestă public nemulțumirea față de lipsa de reacție a 12 dintre candidații la cea mai înaltă funcție în stat, cea de Președinte al României, față de cele cinci întrebări deschise lansate acestora.
În urma chestionarului aplicat online pe platforma www.DecidePentruTINEri.ro, în perioada 13 – 26 octombrie 2014, în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, Forumul Tinerilor din România a identificat nivelul de informare a 1012 de tineri cu privire la rolul și atribuțiile Președintelului României, așteptările de la candidații pentru această funcție, determinând, de asemenea, intenția de a participa la vot în cadrul alegerilor prezidențiale din luna noiembrie a acestui an. Vârsta medie a tinerilor respondenți a fost de 26 de ani.
Tinerii ies la vot, candidații îi ignoră
Deși 92% dintre tinerii chestionați ies la vot și pe 2 și pe 16 noiembrie 2014, doar 2 din cei 14 candidați la funcția de Președinte al României au răspuns celor cinci întrebări adresate lor de Forumul Tinerilor din România:
- Care considerați că este rolul Președintelui României în ceea ce privește menținerea stabilității politice și dezvoltarea economică a țării?
- Veți crea un mecanism de comunicare cu societatea civilă? Dacă da, care va fi acesta?
- Vă rugăm să numiți și să detaliați succint 5 (cinci) măsuri pentru tinerii din România pe care le veți susține și promova.
- Care va fi prioritatea dumneavoastră în domeniul politicii externe a României, în condițiile actualului climat internațional și a evoluțiilor din regiune?
- Cum considerați că pot fi soluționate situația minorității maghiare din România precum și cerințele de autonomie exprimate de reprezentanții acesteia?
În ciuda dezinteresului manifestat, Forumul Tinerilor din România a decis, în baza unei acțiuni de bun simț și spirit civic, cuprinderea fiecărei pagini oficiale a candidaților precum și răspunsurile celor doi candidați la întrebările noastre, pe site-ul campaniei noastre www.DecidePentruTINEri.ro, secțiunea Candidați.
Ce își doresc tinerii de la Președintele României?
La întrebarea „Care consideri că sunt domeniile prioritare pentru România?” tinerii au realizat următoarea ierarhie: Educație (90%), Sănătate (77%), Agricultură (63%), Justiție (60%), Tineret (56%), Infrastructură (54%), Muncă / Ocupare (50%), Industrie (44%), Politică externă (42%), Turism (42%), Antreprenoriat (41%), Mediu (33%) și Sport (20%).
De asemenea, potrivit opiniilor exprimate de tinerii români cu drept de vot, principalele calități ale Președintelui României ar trebui să fie: demnitate, echidistanță, curaj, toleranţă, inteligență, integritate, pragmatism, carismă, patriotism, obiectivitate, diplomație și spirit de lider.
„Participarea tinerilor la vot și interesul lor pentru alegeri locale, naționale sau europene sunt subiecte sensibile ce necesită o atenție deosebită nu numai în România, ci în întreaga Europă. Credem că prin asumarea de către fiecare tânăr a unui rol activ în viața democratică, prin exprimarea opiniilor și participarea la vot, putem stabili ca priorități „zero” pe agenda politică națională educația și tinerii. Forumul Tinerilor din România a inițiat campania « Decide pentru TINEri ! » pentru a încuraja tinerii din România să meargă la vot și să-și exercite acest dreptul în mod democratic, liber și informat.” – Radu PETRARIU, Președintele Forumului Tinerilor din România.
Nu fi indiferent!
Decide pentru TINEri!
Forumul Tinerilor din România este o federație neguvernamentală, apolitică, non-profit, ce reprezintă 155 de organizații de tineret din România (6 naționale și 149 locale). Viziunea noastră este o lume în care tinerii își pot atinge întregul potențial, iar prin organizațiile neguvernamentale încurajăm, susținem, implicăm și reprezentăm tinerii din România.