Decide pentru TINEri
Forumul Tinerilor din România relansează platforma www.decidepentrutineri.ro ca un mijloc de informare dedicat tinerilor din România cu privire la procesul electoral.
Anul 2019 reprezintă un an decisiv pentru viitorul României, dar și al Europei prin prisma alegerilor europarlamentare din 23-26 mai, când toți cetățenii adulți ai Uniunii Europene își vor exercita dreptul de a-și alege reprezentanții în Parlamentul European.
Parlamentul European este organul legislativ al UE, singurul ales în mod direct de către cetățeni, o dată la cinci ani. Ultimele alegeri au avut loc în iunie 2014 și au reprezentat cel mai mare proces electoral transnațional organizat vreodată în același timp. În ceea ce privește procedura de vot, aceasta diferă de la țară la țară. Detalii concrete legate de candidați, secții de vot și particularitățile procesului electoral vor fi comunicate treptat de către organele abilitate.
În ceea ce privește numărul deputaților în Parlamentul European, acesta se calculează ca procent din numărul total al locuitorilor. Totuși, nicio țară nu poate avea mai puțin de șase europarlamentari sau mai mult de 96. Numărul total al acestora scăzând după ieșirea Marii Britanii la 705 membri, față de 751 câți sunt în prezent. În urma aceluiași factor, România este beneficiarul unui loc în plus față de cele 32 pe care le deține în prezent, ajungând astfel la 33 de membri în Parlamentul European după alegerile din 2019.
În ceea ce privește prezența la vot a tinerilor din România la alegerile europarlamentare din iunie 2014, procentul pentru segmentul de vârstă 18-24 ani este unul foarte scăzut, doar 20% dintre aceștia exercitându-și dreptul. La nivel macro, pentru același interval, 28% din totalul tinerilor din UE au răspuns afirmativ. Totodată, studiile postelectroale demonstrează faptul că 32,44% din polulația României cu drept de vot a fost prezentă la urne.
În vederea întăririi informațiilor lansate, Forumul Tinerilor din România prin intermediul campaniei Decide pentru TINEri își propune organizarea unei dezbateri, ”Generation Europe: YOUth, ME, US”, la începutul lunii aprilie a căror invitați să fie principalii actori politici în domeniul tineretului la nivel național și european.
De asemenea, alături de Uniunea Studenților din România, o să continue campaniile de informare ”Europe in YOUth hands”, atât în centrele universitare, cât și în licee sau zone mai puțin accesibile din mediul rural.
Exercitarea dreptului electoral are imapact direct asupra modului în care procedurile legislative se vor reflecta asupra populației, economiei, mediului și nu numai. Prin urmare, suntem datori să răspundem afirmativ și totodată să îndemnăm și apropiații să meargă la vot.
Fie că îți dorești să afli cum poți vota sau unde poți realiza acest lucru, platforma www.decidepentrutineri.ro o să vină ca un răspuns la nevoile tale de informare. Totodată, prin intermediul acesteia ne propunem să promovăm viziunea tinerei generații cu privire la mișcarea politică din țară, dar și la nivel european, respectiv mondial.
”Dacă nu participi la vot, alții vor decide viitorul Europei în locul tău! Noi ne-am propus să construim o comunitate de susținători prin intermediul căreia să încurajăm o mai mare prezență la vot la alegerile europene! Alătură-te și împreună, hai să schimbăm lumea!”, Alin GRIGORE, președintele Forumului Tinerilor din România
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
0767979783
office@forumul-tinerilor.ro