Forumul Tinerilor din România a fost prezent la Consiliul Consultativ pentru Probleme de Tineret organizat de MTS
Ieri am participat la o nouă întrunire a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. Subiectele aflate pe ordinea de zi au fost:
- Informare din partea MTS cu privire la demersurile întreprinse în privire la subiectele abordate în cadrul întâlnirii anterioare a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret;
- Contextul actual al Legii 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret;
- Digitalizarea Ministerului Tineretului și Sportului în relația cu organizațiile de tineret (oportunitatea dezvoltării unei platforme de tineret și a unei baze de date a ONG-urilor);
- Diverse
Ședința a fost prezidată de secretarul de stat cu atribuții pe tineret, Andra COSTACHE, care ne-a transmis faptul că în contextul crizei provocate de epidemia de Covid19 taberele studențești de anul acesta nu o să aibă loc, iar Concursurile naționale de proiecte de tineret și studențești nu o să fie organizate, fondurile repartizate acestora urmând a fi redistribuite către Concursurile locale de proiecte, organizate de Direcțiile județene pentru Sport și Tineret.
Legat de acest subiect am adus în atenția ministerului faptul că în ultimii ani concursul local nu a fost organizat în toate unitățile, un astfel de exemplu fiind Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București care din lipsa personalului a fost nevoită să își suspende activitatea în repetate rânduri, iar actualmente nu mai funcționează nici măcar platforma web a acesteia. Sperăm la o soluționare rapidă a acestor probleme, București-Ilfov fiind o regiune cu sute de mii de studenți, tineri și cu multe organizații studențești și de tineret care în lipsa unei rezolvări rapide a situației ar fi prejudiciate din acest punct de vedere.
În ceea ce privește situația fundațiilor județene de tineret și cea a Municipiului București, ne menținem solicitarea de a găsi cele mai bune soluții pentru ca acestea să reprezinte adevărate centre polarizatoare în care tinerii vin și desfășoară activități pentru generația lor, pentru întreaga comunitate din care fac parte și nu numai. Considerăm că este inadmisibil ca după 30 de ani de funcționare, în cazul unora dintre acestea, să fie în paragină fără să dezvolte activități de impact pentru tineri ținând cont de resursele administrative de care dispun. Așa cum am mai afirmat, „Tinerii trebuie să fie implicați în funcționarea acestor fundații de tineret, acestea să își ”deschidă porțile” și să contribuie din plin la construcția viitorului acestei țări!”
De asemenea, considerăm regretabilă afirmația unui ”reprezentant al tinerilor”, conform căruia există județe unde ”nu mai sunt tineri interesați de zona de reprezentare”. De-a lungul experiențelor noastre, a proiectelor și programelor implementate am cunoscut mii și mii de tineri care zilnic fac un loc mai bun din comunitățile în care trăiesc, inclusiv în contextul pandemiei de coronavirus am avut nenumărate exemple de tineri și organizații de tineret care au fost în prima linie și care au demonstrat cu vârf și îndesat că sunt cetățeni activi pe care societatea românească se poate baza. Pentru ca sintagma ”tinerii reprezintă viitorul” să nu devină o simplă lozincă este nevoie să le acordăm acestora încrederea și susținerea noastră, iar federația noastră o să lupte întotdeauna pentru a construi o societate în care aceștia să își poată atinge potențialul maxim.
Tot în cadrul întâlnirii am adus în discuție și Consiliul Naţional al Tineretului, care este prevăzut în Legea Tinerilor, dar care de facto nu a fost implementat niciodată.
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
Telefon: 0767 97 97 83
E-mail: alin.grigore@forumul-tinerilor.ro