Împreună pentru tinerii NEETs!
Forumul Tinerilor din România a semnat un protocol de colaborare cu Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București care are ca obiect dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre părţi în vederea sprijinirii echipelor de intervenţie locală in scopul identificării, mobilizării şi înregistrării tinerilor inactivi NEETs la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea acordării acestora de măsuri personalizate de sprijin (oferte de locuri de munca, reintegrarea in sistemul educaţional, participarea la cursuri de formare profesionala, scheme de ucenicie sau stagii pentru absolvenţii de invaţământ superior).
Categoria de tineri NEETs include tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la împlinirea vârstei de 25 de ani care nu au reuşit să se integreze pe piaţa muncii din diverse motive (lipsa oportunităţilor de ocupare, lipsa competenţelor cerute pe piaţa muncii etc.) şi care nu sunt cuprinşi în programe de educaţie sau formare.
Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă îi ajută pe tineri să îşi găsească job-ul potrivit şi îi stimulează pentru a se angaja. Tinerii NEETs pot avea acces la urmatoarele beneficii/facilități financiare:
- Completarea veniturilor salariale ale angajaților – Tinerii aflați în evidența Agenției locale de ocupare a forței de muncă dacă se angajează cu normă întreagă primesc 30% din cuantumul indemizației de șomaj până la data când aveau dreptul la indemizație de șomaj.
- Prima de inserţie – tinerii peste 16 ani care finalizează o formă de învățământ și se înregistrează în 60 de zile la ALOFM și ulterior se angajează cu normă întreagă pe o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de instalare de 1500 lei, dată în două tranșe: o tranșă la angajare și alta la 12 luni de la angajare.
- Prima de activare – Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ce nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 1000 lei, neimpozabilă în două tranșe: una la angajare și una la expirarea perioadei de 3 luni.
- Prima de încadrare – Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare, neimpozabilă. Cuantumul primei se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporțional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfășoară efectiv activitatea la angajatorul la care se realizează încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acorda pe o perioadă de 12 luni.
- Prima de instalare – Persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ce se încadrează în muncă, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reşedința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, destinată stimulării încadrării în muncă, asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reședință, și/sau pentru reîntregirea familiei, după caz. Prima de instalare se acordă în cuantum diferențiat, astfel:
- a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul sau își stabilesc resedința;
- b) 15.500 lei pentru persoanele prevăzute la lit. a), care își schimbă domiciliul sau își stabilesc resedința, în situația în care sunt însoțite de membrii familiei, iar în cazul familiei monoparentale, în situația în care sunt insoțite de copilul sau copiii aflați în întreținere.
Dacă știți tineri aflați în oricare dintre situațiile de mai sus, ne puteți scrie la adresa office@forumul-tinerilor.ro, iar noi o să le facilităm comunicarea cu persoanele responsabile de implementarea măsurilor respective.
#ForumulTinerilor
#pentruTINEri #pentruRomânia
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
Telefon: 0767 97 97 83
E-mail: alin.grigore@forumul-tinerilor.ro