Libertatea de mișcare este un principiu european fundamental, nu o fantezie!
Uniunea Studenților din România și Forumul Tinerilor din România consideră că într-o lume deschisă la nou, caracterizată de multiculturalitate și dorința oamenilor de a merge în locuri unde au posibilitatea de a se dezvolta și de a-și atinge idealurile, ideea propusă de ministrul Teodorovici privind obligativitatea tinerilor de a rămâne în țară după terminarea studiilor limitează drepturi europene fundamentale.
În acest sens, îi solicităm domnului ministru renunțarea imediată la astfel de idei și propunem organizarea unei dezbateri publice privind subiectele lansate de domnia sa zilele trecute, dintre care amintim limitarea gratuității pe calea ferată a studenților și renunțarea la bursa pe perioada verii.
Cu câteva zile în urmă, Ministrul Finanțelor anunța o restructurare bugetară deloc benefică studenților, propunând limitarea călătoriilor gratis cu transportul feroviar și condiționarea primirii burselor de merit pe timp de vară. Se pare că aceste măsuri nu au fost singurele gânduri ale Ministrului Finanțelor, întrucât a făcut un nou anunț ce nemulțumește întregul segment de tineret și nu numai. Conform declarațiilor domnului ministru, proaspeții absolvenți vor fi obligați să rămână în țară după finalizarea studiilor.
La sfârșitul anului trecut, tot domnul Eugen Teodorovici a avut altă propunere controversată, și anume, dreptul românilor care să lucreze în străinătate să fie limitat în baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară. „Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici în timpul unei ședințe parlamentare.
Deși motivele pentru care studenții decid să părăsească țara după terminarea facultății sunt tocmai nivelul de trai scăzut, inserția dificilă pe piața muncii cauzată în mare parte de salariile mici, precum și sistemul de învățământ învechit și subfinanțat în același timp, Ministrul Finanțelor declară faptul că “Statul român inveșteste foarte mult în studenți, dar după aceea marea lor parte se duc…” (să muncească în afara țării – n.r.).
Studenții se declară uluiți și totodată indignați de aceste propuneri deoarece, susțin ei, crearea unor contexte de dezvoltarea proprice și încurajarea la angajare a tinerilor prin pachete ofertante de muncă sunt mult mai benefice decât obligarea lor de a rămâne în țară, având în vedere faptul că angajabilitatea în domeniul studiat este o mare problemă.
”Sunt de-a dreptul uimit de declarațiile domnului Teodorovici, care vine cu idei din ce în ce mai trăsnite. Libertatea de mișcare și libera circulație sunt principii fundamentale ale Uniunii Europene, nu subiecte de joacă sau născociri.
Mai mult decât atât, nu știu dacă domnul ministru și-a pus întrebarea sau s-a gândit vreo clipă la adevăratele motive pentru care tinerii decid să părăsească țara pentru a lucra în străinătate. Cred că nimănui nu îi este ușor să plece de lângă familie, de lângă prieteni, pentru a munci într-o altă țară, printre străini, iar dacă decid să o facă de cele mai multe ori e pentru că sunt nevoiți de situația financiară de acasă. Dacă domnul Eugen Orlando Teodorovici vrea să elimine sau să reducă numărul tinerilor care părăsesc țara după terminarea studiilor, ar fi bine să gândească oportunități de muncă bine plătite, nu obligații. Îmi place să cred că astfel de perioade le-am lăsat de mai bine de 30 de ani în urmă, nu că sunt idei ale decidenților anului 2019.”, Alin GRIGORE, Președinte al Forumului Tinerilor din România.
”Recomandăm ministrului de finanțe să reflecteze asupra ultimelor declarații și să analizeze mai bine contextul în care ne aflăm. În loc să îngrădim un drept european fundamental, ar trebui să ne concentrăm atenția asupra domeniului educațional din România și să facem din acesta un proiect de țară. Totodată, ar trebui să ne concentrăm pe dezvoltarea unor parteneriate solide între mediul privat și universitățile din România, astfel încât să creăm oportunități pentru absolvenții din învățământul superior. Ne dorim să stopăm plecarea tinerilor din țară, dar acest proces ar trebui să fie o urmare a unor politici publice de impact venite în sprijinul sectorului de tineret, nicidecum o măsură impusă de decidenți!”, George UZUN, Președintele Uniunii Studenților din România.
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Uniunea Studenților din România este cea mai mare federație studențească din țară, reunind un număr de 110 organizații din 17 centre universitare. Scopul statutar al federației este acela de a reprezenta, promova și apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sportului, Parlamentul, Guvernul, Președinția României, precum și Municipalități și Universități.