Forumul Tinerilor din România în parteneriat cu Filiala Ialomița a Uniunii Generale a Industriașilor din România propune reformarea sistemului de consiliere și orientare în carieră
Forumul Tinerilor din România (FTR) în parteneriat cu Uniunea Generală a Industriașilor din România (UGIR) în cadrul proiectului ”Cool Jobs-Propunere alternativă de politici publici pentru prevenirea șomajului în rândul tinerilor” au finalizat propunerea de politică publică în domeniul educației.
Principalele direcții care conturează politica publică au fost extrase atât în urma organizării a trei seminarii de elaborare, cât și a consultărilor publice realizate.
În urma organizării seminariilor anterior amintite, precum și a dezbaterilor realizate, s-a identificat drept problemă ce necesită soluționată lipsa unui sistem național coerent de informare, consiliere și orientare profesională a elevilor. Grupurile afectate de problema identificată sunt reprezentate de elevi, părinți, consilieri în carieră și potențiali angajați.
Totodată, ca rezultate ai factorilor identificați, principala consecintă constă în creșterea ratei tinerilor care nu sunt angrenați în niciun fel de activitate (NEETs).
Obiectivele generale ale politicii publice constau în:
- Îmbunătățirea serviciilor de orientare și consiliere oferite elevilor din învățământul secundar, inclusiv cel profesional;
- Întărirea rolului rețelelor de consilieri în carieră în procesul de reformare a politicilor educaționale și celor de formare profesională inițială;
- Schimbarea sistemului de asigurare a calității în învățământul secundar prin întărirea dimensiunii consilierii în carieră.
În consecință, prin intermediul documentului de politică publică rezultat în cadrul proiectului ”Cool jobs! –propunere alternativă de politici publici pentru prevenirea șomajului în rândul tinerilor”, propunem ca variantă de soluționare ”modernizarea sistemului de consiliere și orientare profesională”.
Întreg documentul de politică publică rezultat poate fi consultat aici:
https://drive.google.com/file/d/1ZLR5_XnOcFhXdDQyzfnTJGtGTIhsubWO/view?usp=sharing
Proiectul este cofinanțat de FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă ”Competența face diferența” 2014-2020, CP2/2017 – Creșterea capacității ONG-urilor și a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative, Axa prioritară 1 Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Operațiunea Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu SCAP.