Mobilizare record în rândul tinerilor la alegerile europarlamentare
Tinerii au decis pentru TINEri!
Mobilizarea record a populației României în proporție de 51,07% în ceea ce privește prezența la vot s-a făcut resimțită și în rândul tinerilor. Dacă la ultimele alegeri europarlamentare, tinerii erau codași din acest punct de vedere, de această dată procentul celor care au decis să își exercite acest drept s-a dublat. Ținând cont de numărul în creștere al populiștilor la nivel european, dar și de situația tensionată dintre autoritățile de la București și Comisia Europeană, tinerii și-au dat seama că peste noapte acest privilegiu s-a transformat într-o responsabilitate.
Este lăudabilă și inițiativa societății civile din România, precum și a mai multor posturi de televiziune și radio care și-au asumat promovarea participării la VOT. Multe ONG-uri, de tineret, studențești, civice, precum și trusturi media ca PRO TV și Europa FM, au tras un semnal de alarmă asupra importanței menținerii unui viitor european al țării noastre, având în prim plan valorile și principiile democrației.
Campania și îndemnul nostru, ”Decide pentru TINEri” s-a desfășurat pe parcursul a două luni, timp în care am fost prezenți atât în mediul online, cât și la firul ierbii, organizând diferite evenimente. Pe 9 mai am celebrat Ziua Europei într-un loc cu o importanță deosebită pentru țara noastră, Piața Universității. Am urat oamenilor ”La mulți ani!” și i-am îndemnat pe aceștia să nu stea deoparte. Mulțumită canalului EURONEWS, evenimentul a fost unul vizibil la nivel european, reportajul realizat de aceștia fiind tradus în 5 limbi de circulație internațională și distribuit în rândul mai multor state europene.
Conform Legii Tinerilor (350/2006), tinerii sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, iar după cum știm, dreptul de vot se obține odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Ținând cont de faptul că Biroul Electoral Central în sondajele sale a calculat prezența la vot pentru grupele de vârstă cuprinse între 18 și 24 de ani, precum și 24-34 de ani, procentul la care o să ne referim corespunde segmentului 18-34 ani. În ceea ce privește numărul acestora, conform unui comunicat de presă remis de Institutul Național de Statistică, în luna august a anului trecut, în România trăiesc 3.982.708 tineri cu vârsta între 18-34 de ani (2.058.664 bărbați și 1.924.044 femei).
La alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, conform BEC, la vot s-au prezentat nu mai puțin de 2.098.300 de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani.
Utilizând regula de trei simplă, constatăm că prezența tinerilor la vot a fost de 52,68%.
Ce-i drept, putem să luăm în calcul și cei aproximativ 140.000 de tineri care au votat în diaspora, dar neavând o evidență clară asupra numărului total al acestora, ar fi dificil să estimăm proporția celor care au decis să voteze pentru viitorul lor și al Uniunii Europene.
” Acum două luni ne-am propus să construim o comunitate de susținători care să transmită mai departe valorile și principiile europene pe care Federația noastră și le-a însușit încă de la fondare. Îndemnul nostru a fost unul simplu, ”Decide pentru TINEri”! Am făcut astfel apel la inițiativa și spiritul civic al fiecărui tânăr, încurajându-l să meargă la vot și să decidă atât pentru sine, cât și pentru generația din care face parte.
A fost un drum lung și uneori anevoios, dar văzând procentul tinerilor care au participat la vot, consider că ne-am atins scopul! Bineînțeles că nu am fost singuri, am avut alături de noi prieteni cu care am organizat sesiuni de informare, conferințe, dezbateri cu canditații, debate-uri între tineri și multe alte evenimente, parteneri cărora le mulțumim pe această cale. Sunt multe organizații și instituții, dar țin în mod expres să mulțumesc Biroului de Informare al Parlamentului European, Uniunii Studenților din România și organizațiilor sale membre, Social Doers, precum și platformei media Calea Europeană care ne-a informat constant asupra lucrurilor care se întâmplă la Bruxelles, la nivel European, dar și a evenimentelor organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și nu numai.
A fost o picătură într-un ocean, dar am convingerea că împreună putem să schimbăm lumea. Generația noastră construiește!”, Alin GRIGORE, președintele Forumului Tinerilor din România.
PS: foarte importantă este și informarea responsabilă, precum și verificarea informațiilor, pentru că la o primă vedere am putea fi induși în eroare de un grafic ca acesta:
Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
Președinte
Forumul Tinerilor din România
Telefon: 0767979783
E-mail: alin.grigore@forumul-tinerilor.ro