Tinerii șomeri nu reprezintă niciun fel de interes pentru Guvernul României
Tinerii șomeri nu reprezintă niciun fel de interes pentru Guvernul României
Forumul Tinerilor din România și Uniunea Studenților din România consideră inadmisibilă atitudinea Guvernului față de tineri, pierzând finanțarea europeană dedicată tinerilor NEETs.
În condițiile în care dincolo de pensionari și persoane încadrate în diverse forme de educație se estimează că în următorii 3 ani o să avem un deficit de angajați de peste un milion de persoane, suntem statul care a pierdut în întregime cele 343 de milioane de euro alocate de către Uniunea Europeană pentru tinerii șomeri!
În patru ani de când există Garanția pentru tineret, pentru că despre ea este vorba, funcționarea pieței muncii pentru tineri s-a îmbunătățit în mod semnificativ, numărul tinerilor aflați în șomaj la nivelul Uniunii Europene, scăzând cu aproape 2 milioane, în timp ce numărul tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET) a scăzut cu 1 milion.
Mai mult decât atât, Garanția pentru tineret a devenit o realitate în toate țările Uniunii Europene, cu excepția României, ajutând la îmbunătățirea vieților a milioane de tineri europeni. Din 2014, peste 5 milioane de tineri s-au înregistrat în sisteme de Garanții pentru tineret în fiecare an, iar peste două treimi dintre aceștia au primit oferte de angajare, de educație, de stagiu sau de ucenici.
Având în vedere faptul că în România șomajul este în scădere, rezultă că un procent mare al populației a ales să părăsească țara, în special tineri. Acest fenomen este îndeaproape determinat și accentuat de situaţia politică şi de insecuritatea cu privire la viitorul ţării.
Tot statisticile ne spun faptul că numărul tinerilor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, ceea ce ar fi un lucru îmbucurător dacă aceştia s-ar întoarce în ţară, însă doar o treime se gândesc și la acest aspect.
Conform unui studiu realizat acum câteva luni de PwC Romania pentru Coaliția pentru Dezvoltarea României, țara noastră este în topul țărilor europene în ceea ce privește procentul de populație aptă de muncă, aflată în afara pieței muncii (peste 34%) fiind depășită doar de două state, respectiv Italia și Croația. În România există peste un million de persoane de vârstă activă, care oficial nu sunt implicate în niciun fel de activitate economică, numărul șomerilor înregistrați fiind aproximativ 400.000 de persoane.
Chiar dacă există numeroase exemple concrete prin care Garanția pentru tineret a accelerat progresul de angajabilitate în rândul tinerilor șomeri, oferindu-le acestora mai multe șanse, Guvernul României nu a considerat de bun augur accesarea acestor fonduri atât de importante pentru viitorul țării noastre.
”Este inadmisibil ca Guvernul României să nu se preocupe deloc de atragerea acestor fonduri atât de importante pentru viitorul României, pentru că, în speță, ce reprezintă tinerii pentru o țară dacă nu viitorul?! Avem peste un milion de oameni care nu sunt pensionari, nu sunt încadrați în vreo formă de educație, nu sunt șomeri. Practic avem un milion de români despre care nu știm nimic. Mai mult decât atât, exemple de bune practici există chiar de la vecinii noștri bulgari, care încă din anul 2015 au înființat o rețea de mediatori pentru tineret care să li se adreseze tinerilor NEET neînregistrați direct în mediul lor și să îi ajute pe aceștia să redevină activi.
Când 1 din 5 tineri nu lucrează și nici nu este cuprins în vreo formă de educație, când numărul celor care studiază în străinătate a crescut cu peste 50% în ultimii 10 ani, însă doar o treime se gândesc să revină acasă, nu cred că ne permitem ca țară să ratăm astfel de oportunități.”, Alin GRIGORE, președintele Forumului Tinerilor din România
Federația Forumul Tinerilor din România reprezintă 155 de organizații de tineret din țară prin intermediul cărora sunt promovate valori ca: participare, egalitate, respect pentru diversitate și minorități, recunoaștere, nediscriminare și inovație. Scopul acesteia este de a reprezenta tinerii din România și totodată de a-i încuraja, susține și implica în activități și proiecte prin intermediul cărora să-și atingă potențialul maxim.
Contact:
Alin GRIGORE
0767 97 97 83
office@forumul-tinerilor.ro